Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

ObiskLutkovna predstava, trajanje 40 min

  4+
Foto Jaka Varmuž
Stari risar živi sam. Nikomur ne odpre vrat in nikoli ne zapusti svojega stanovanjca. Njegovo življenje je posivelo. Nekega dne si iz starega papirja začne izdelovati skodelico. In potem še čajnik in cvetje ... Iz predmetov okoli sebe začne snovati magični domišljijski svet, v katerem ni več tako osamljen. Njegovo sobo prebudijo podobe ljubezni in topline, risar pa končno zbere pogum, da odpre vrata in v svoj dom spusti barve.

Rahločutna uprizoritev o prijateljstvu, osamljenosti in strahovih je nastala po motivih istoimenske slikanice nemške avtorice in ilustratorke Antje Damm. V prevodu Tine Mahkota je izšla leta 2015 pri založbi Zala. Istega leta je prejela nemško nagrado za mladinsko književnost – leipziški bralni kompas, leta 2016 zlato hruško, lani pa je prejela nagrado New York Timesa za najlepše ilustrirano otroško slikanico. 

Likovno podobo predstave navdihujejo dinamične ilustracije slikanice, ki so pravzaprav male tridimenzionalne scenografije, makete, ki jih je avtorica ustvarila z lepilom, barvami in kolažem. Režiserka Ivana Djilas je s soustvarjalci predstave njene podobe nadgradila v stop-motion tehniki in ustvarila pravo gledališko čarovnijo, ki ne potrebuje veliko besed.

Poleg risane animacije, ki ustvarja atmosfero majhne risarjeve sobe, se v uprizoritvi ustvarjalci igrajo tudi z gledališkimi triki in papirnatimi lutkami, ki jih oživljajo ob spremljavi žive zvočne slike. Zgodba o osamljenem risarju tako oživi v vizualno in zvočno bogatem prostoru, ki nas spodbuja, da odpremo vrata življenju ter vanj spustimo otroško radovednost in igrivost. 

Ivana Djilas režira v mnogih profesionalnih gledališčih in gledaliških skupinah; v zadnjih letih se intenzivno posveča tudi uprizoritvam za mlade in otroke. Zanima jo ustvarjanje predstav, ki mlajšemu občinstvu govorijo o pomembnih življenjskih temah. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je v prejšnjih sezonah režirala predstave Medved in mali, Škrt škrt kra čof! ter Jure in Jaka.

V predstavi so uporabljeni izseki iz slikanice Antje Damm Goljata čakam.

Original German edition: Der Besuch by Antje Damm
Copyright©2015 Moritz Verlag GmbH, Frankfurt am Main
All rights reserved.


Premiera 22. oktober 2021, Mali oder LGL
Avtor: Po motivih slikanice Antje Damm
Režiserka: Ivana Djilas
Avtorica likovne podobe po motivih Antje Damm in scenografinja: Sara Slivnik
Igrata: Brane Vižintin, Jelena Ždrale k. g. (violina)
Avtorica videa: Vesna Krebs
Kostumografinja: Jelena Proković
Avtorica glasbe: Jelena Ždrale
Glasbeniki: Nino de Gleria – kontrabas, mešanje in mastering; Boštjan Gombač – klarinet, alt klarinet, zvončki, pojoča žaga; Joži Šalej – harmonika; Luka Ropret – kitara
Prevajalka slikanice: Tina Mahkota
Oblikovalec svetlobe: Igor Remeta
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec
Lučni vodja: Niko Štabuc
Scenski tehnik: Jure Popovič
Oblikovanje lutk, scene in kostumov: Iztok Bobić, Zala Kalan, Polona Černe, Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, David Klemenčič, Olga Milič, Uroš Mehle s.p., Zoran Srdić, Katarina Planinc
Vsa zasedba
Kritike