Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Najprisrčnejši velikanLutkovna predstava, trajanje 40 min

  3+
Foto Gregor Gobec
Po Zverjascu in Zverjaščku, ki sta premagovala strah v gozdu, polnem plenilcev, in raznih dogodivščinah prav nič zlobne čarovnice v Bi se gnetli na tej metli, je v Lutkovnem gledališču Ljubljana zaživela nova uspešnica svetovno priznane škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axla Schefflerja Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca, dramatizaciji Jureta Karasa in z avtorsko glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.
Najslabše oblečen velikan v mestu si želi preobrazbe, zato si privošči nova oblačila. V novih nogavicah, čevljih, kravati, srajci in hlačah je videti prav najimenitnejši velikan v mestu. A kaj, ko na poti domov sreča prijatelje, ki so jih doletele razne nesreče: žirafa žalostno smrka, kozlu je vihar odnesel jadro, miške so ostale brez hiške, lisica brez spalne vreče, kužek je obtičal v blatni mlakuži. Vsi nesrečneži nujno potrebujejo njegovo pomoč … Velikan nesebično razda svoja nova oblačila prijateljem, zato pa sam postaja vedno bolj gol in vedno bolj premražen. Rešijo ga njegova stara oblačila, zaradi katerih pa se ponovno znajde na začetku – kot najudobneje, a vendarle znova najslabše oblečeni velikan. A dobro se z dobrim vrača in živali ga presenetijo ne samo z darilom, pač pa tudi s spoznanjem, da je zaradi svojih dejanj – če že ni najimenitnejši – prav gotovo najprisrčnejši velikan z novimi prijatelji. 

Uprizoritev, zasnovana na zgodbi o zadovoljstvu s tem, kar imamo, in pripravljenostjo deliti s tistimi, ki nimajo, otrokom v praznične čase prinaša srčna sporočila o dobroti, sočutju, predvsem pa o solidarnosti in prijateljstvu. Velikan nas s svojo naklonjenostjo spomni, da sta bolj kot kopičenje materialnih dobrin, pomembna človekova srčnost in prijaznost. 

Predstava se na njegovi poti skozi mesto spreminja in pregiba v dinamično igro perspektiv. Preplet oddaljenosti in bližine, velikega in majhnega ter raznolikih dimenzij odpira domišljijo in gledalcu razpira pogled. Poigrava se tudi z različnimi lutkovnimi tehnikami, ki s songi, vizualno podobo in nagajivo besedilno predlogo razgibajo celotni oder.


Premiera 20. december 2020, Veliki oder LGL


Predstavo si lahko ogledate v živo v gledališču ali kot video na zahtevo na spletni strani: https://vimeo.com/ondemand/najprisrcnejsivelikan. Cena za 48-urni ogled je 5 evrov, ki jih plačate s kreditno kartico ali paypalom.
Avtor: Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režiser: Jaka Ivanc
Avtor likovne podobe: Natan Esku
Igrajo: Jure Lajovic, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Polonca Kores, Lovro Finžgar, Zala Ana Štiglic, Jože Šalej k. g./Davor Herceg k. g.
Skladatelj: Davor Herceg
Avtor dramatizacije: Jure Karas
Dramaturg: Andrej Jaklič
Scenografi: Žiga Lebar, Jaka Ivanc, Natan Esku
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Lektor: Martin Vrtačnik
Korepetitor in avtor aranžmajev: Jože Šalej
Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aca Ilić
Lučni vodja: Kristjan Vidner
Scenski tehniki: Slobodan Ilić, Uroš Istenič, Stanko Božanić, Luka Moškrič
Izdelava lutk, scene in kostumov: Zoran Srdić, Iztok Bobić, David Klemenčič, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Zala Kalan, Polona Černe, Žiga Lebar, Olga Milić, Uroš Mehle s.p.
Producentka: Alja Mihajlović Cerar
Vsa zasedba
Kritike