Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

2024/25

V Lutkovnem gledališču Ljubljana v sezoni 2024/2025 nadaljujemo z razvozlavanjem bleščečega in frfotavega klobčiča domišljije, ki ga v prihajajočih mesecih tvori enajst prepletenih lutkovnih in dramskih premier. Zdaj že dolgo veste, da povezovalna nit v našem gledališču ni ena sama, kaj šele, da bi bila le rdeča. Naše nitke in vrvice, ki prihajajo k vam v vseh odtenkih in barvah, se povezujejo v mavrico predstav, ki se vsaka zase razvezuje, a se vse skupaj znova vozlajo v nove umetniške utrinke za mlado in staro. 

Vabljeni spet in spet v LGL. Vabljeni tako najmlajši, ki gledališki klobčič razpletate prvič. Vabljeni malce starejši otročiči, ki postajate pravi poznavalci naših odrskih spletk in pripovedk, a ste še vseeno ves čas željni novih. In vabljeni tudi tisti, ki ste že precej odrasli ali pa ste odrasli vsaj na pol, a ste prav tako, če ne še bolj lačni gledališke domišljije. Vabljene vse in vsi v vozlišče umetnij.

Avtorica ilustracij: Eva Jera Hanžek

Hiša za lutke
Po motivih Henrika Ibsena

Hiša za lutke

Festivalska premiera v koprodukciji s Plexus Polaire (Francija, Norveška), 15+
Režiserka: Yngvild Aspeli

Spektakelska lutkovna interpretacija kanonskega Ibsenovega dramskega besedila predstavlja vrnitev izjemne režiserke Yngvild Aspeli na slovenske odre. Nora, žena in mati, ki bi rada vse pustila za sabo, v interpretaciji prvakinje ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana Maje Kunšič z glavo tolče ob nevidno stekleno površino lastnega obstoja.

Premiera: september 2024, Linhartova dvorana Cankarjevega domaBalerina, balerina
Po motivih Marka Sosiča

Balerina, balerina

Festivalska premiera v koprodukciji z Le Tas de Sable - Ches Panses Vertes (Francija), 10+
Režiserka: Jūratė Trimakaitė

Pretresljiva predstava, ki v nevsakdanjem vsakdanu glavne junakinje Balerine, neme opazovalke okolice, zaostale v razvoju na stopnji triletnega otroka, išče poetično in najde človečno v nas. Protagonistka skozi svoje misli, ki jih občinstvo spremlja prek slušalk, razkriva svoje in življenja bližnjih, svoj in njihove poglede na svet in nanjo, njihovo ljubezen in muke. Balerina ne obsoja. Ona le veliko posluša, se sprašuje in čuti.

Premiera: september 2024, Šentjakobski oder LGL


Medvedek Pu
Po motivih A. A. Milneja

Medvedek Pu

Reciklirana lutkovna predstava, 4+
V sklopu programa BiTeater
Režiser: Benjamin Zajc

Predstava po motivih enega najslavnejših del za otroke bo tokrat v fokus postavila oslička Sivčka in se izrisala kot trajnostna uprizoritev, ki bo svoj ustroj zgradila iz obstoječih lutk in scenografskih kosov, ki so bili izdelani za druge uprizoritve našega gledališča, a nikoli uporabljeni. Pod nadvse drzen avtorski koncept in režijo se podpisuje Benjamin Zajc, hišni dramaturg LGL. Njegov lutkovni režijski prvenec sodi v programski sklop BiTeater, ki je namenjen eksperimentom vzhajajočih lutkovnih ustvarjalcev.

Premiera: oktober 2024, Mali oder LGL
Transport

Transport

Lutkovna predstava v sklopu mednarodne koprodukcije, 12+
Režiser: Tin Grabnar

Druga v nizu predstav, ki sodi v večji mednarodni projekt, ki vsebinsko in (ko)produkcijsko povezuje šest predstav iz šestih gledališč v petih državah. Vsem uprizoritvam je skupna problematika transporta in kako le-ta vpliva na naša življenja in naš planet. Uprizoritve v režiji Tina Grabnarja se bodo med seboj dramaturško in likovno prepletale, a bo vsaka delovala tudi kot samostojna enota. Uprizarjane skupaj pa bodo v različnih kombinacijah tvorile nove vsebinske celote.

Premiera: november 2024, Projektna soba LGL
Pisma z roba gozda
Jasna Žmak

Pisma z roba gozda

Dramska predstava, 4+
Režiserka: Anđelka Nikolić

Dramska predstava z nagrado Mali Marulić ovenčanega dramskega besedila hrvaške avtorice Jasne Žmak se spogleduje z bogato tradicijo basni in je osredotočena na učenje pisanja in komunikacije. Domišljije poln pristop k učenju črk bo izhodišče za gibalno bogato in scenografsko razgibano dramsko predstavo v režiji uveljavljene srbske režiserke.

Premiera: november 2024, Veliki oder LGL
Hiša iz pločevine
Inspirirano z zgodbo Magnusa Millsa

Hiša iz pločevine

Lutkovna predstava, 6+
V sklopu programa BiTeater
Režiserka: Jana Nunčič

Raziskovalec Gregor v puščavi naleti na zapuščeno pločevinasto hišo. Hiša je skromno opremljena, puščava pa predstavlja velik izziv za preživetje, a Gregor je srečen v svojem novem domu. Prijateljica Maja in sosedje se z njegovim načinom življenja ne strinjajo. Gregor podleže njihovemu mnenju in jim sledi. Bo Gregorja nova pot vodila na lepše? Je pomembneje poslušati druge ali svoje srce? Predstavo, ki sodi v eksperimentalni programski sklop za mlade lutkovne ustvarjalce BiTeater, podpisuje mlada režiserka Jana Nunčič. 

Premiera: januar 2025, Kulturnica LGL
Mali nauki čudenja
Enrica Carini in Fabrizio Montecchi

Mali nauki čudenja

Senčna predstava, 11+
Režiser: Fabrizio Montecchi

Čutna senčna predstava enega največjih evropskih mojstrov senčnega gledališča razstira zgodbo o ameriški zoologinji in biologinji Rachel Carson, ki je s knjigo Nema pomlad (1962) spodbudila nenadomestljiv napredek pri razumevanju okoljevarstvenega gibanja. Predstava za eno igralko je hvalnica naravi, namenjena otrokom in starejšim.

Premiera: februar 2025, Mali oder LGL
Gugalnica
Frane Puntar

Gugalnica

Priredba marionetne predstave režiserja Edija Majarona iz leta 1978, 3+
Režiser priredbe: Brane Vižintin

Obogatitev našega lutkotečnega programa letos predstavlja priredba marionetne predstave Gugalnica, ki jo je leta 1978 v takratnih prostorih LGL režiral Edi Majaron. Intrigantna likovna podoba Zlatka Boureka bo tokrat ponovno zaživela pod režijsko taktirko lutkovnega mojstra Braneta Vižintina.

Premiera: marec 2025, Veliki oder LGL
Bridkost je stvar s peresi
Po motivih Maxa Porterja

Bridkost je stvar s peresi

Lutkovno-dramska predstava, 15+
Režiser: Luka Marcen

Uprizoritev za mladinsko in odraslo občinstvo je interpretacija pretresljive zgodbe o izgubi, žalovanju, soočanju s smrtjo in spominjanju, katere jedro je vrhunski literarni prvenec Maxa Porterja, ki v svobodni formi razpre metaforične svetove žalovanja ob izgubi družinskega člana. Predstava je vabilo na potovanje, ki kalejdoskop pogledov in glasov predloge raziskuje skozi fuzijo dramskega, predmetnega in lutkovnega gledališča. Pod režijo se (prvič v LGL) podpisuje mladi in prodorni Luka Marcen.

Premiera: april 2025, Šentjakobski oder LGL
Kitov popek

Kitov popek

Ulična predstava za tri igralce, kita/ro, metlo in občinstvo, 5+
Režiserka: Vida Cerkvenik Bren

Ulična lutkovna predstava o mitih z vseh strani neba, ki prepleta poetično in vsakdanje. Raznorodna ekipa nastopajočih bo s pomočjo pripovedovanja, gledališke improvizacije in elementov fizičnega gledališča, mask, lutkovne animacije ter žive glasbe občinstvo peljala v svet mitskega.

Premiera: maj 2025, na trgih Ljubljane
Gora
Tajda Lipicer, Giulio Settimo

Gora

Lutkovna predstava, 6+
Režiser: Giulio Settimo

Lutkovna predstava bo skozi optiko cikličnosti življenja in bivanja predstavila mitsko zgodbo o nastanku mest/a Gorica in Nova Gorica. V središču pripovedi je majhna velikanka Gora, ki se lahko sporazumeva z ljudmi iz doline, ki jih ostali velikani ne vidijo. Med Goro in ljudmi se skuje zavezništvo in ko postane obstoj doline ogrožen, se Gora žrtvuje, da bi ljudi zaščitila. Predstavo podpisuje italijanski režiser Giulio Settimo, ki prvič režira v Sloveniji.

Premiera: junij 2025, Veliki oder LGL