Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

410 kilometrovSnovalno gledališče, trajanje 50 min

  15+
Foto Jaka Varmuž
Če bi se zgodovina zavrtela le za stopinjo drugače, bi se češki inženir Karel Žlábek zapisal vanjo kot eden največjih vizionarjev svojega časa. Poznali bi ga kot avtorja enega najbolj ambicioznih tehnoloških projektov v zgodovini, ki bi Čehom omogočil dostop do morja v štirih urah.

Zgodba o Karlu Žlábku in njegovem edinstvenem, ambicioznem projektu ponuja vzvod za misel o pogumu, ki ga danes zahteva svet od posameznika, ki si upa misliti boljšo prihodnost. Naslavlja nas z vprašanjem: kako sanjati v svetu, v katerem je nemogoče spati?

V zgodbi o neobstoječem, čeprav genialno načrtovanem tunelu, obstaja dokaz, da si je nujno izboriti polje sanj. Pripoved opogumlja mišljenje idealov, poziva k zahtevanju premikanja meja.

Predstava raziskuje polje hrepenenja in izpolnjenja želja. Spregovori o pogumu, ki ga potrebujemo, da premagamo strah pred tem, da bomo pozabljeni. Kaj si želimo pustiti za seboj? Kaj si sploh upamo želeti? In kako dolga je pot do naših najglobljih sanj?

Filip Mramor (1998) je že v času šolanja na Gimnaziji Poljane je deloval v okviru Poljanskega odra, kjer je za vlogo Lazarja v Strniševih Žabah prejel posebno priznanje žirije za moško vlogo na 56. Linhartovem srečanju. Igral je tudi v predstavah Pionirskega doma. Kot improvizator v Šolski impro ligi je prejel priznanje za najboljšega improvizatorja 20. sezone. Leta 2017 začel študij dramske igre na AGRFT v letniku Jerneja Lorencija, Jerneja Šugmana in Branka Jordana. Diplomiral je z vlogo Perkmandelca v Zajčevi Jagababi (rež. Živa Bizovičar). Med študijem je sodeloval s SNG Drama Ljubljana pri projektu Ljubezen, igral v predstavi Skrivno društvo KRVZ v Lutkovnem gledališču Ljubljana in predstavi Kozlovska sodba v Višnji Gori v SLG Celje. Je ustanovni član kolektiva Počemučka, s katerim je ustvaril predstavi Piano and screaming (Akademijski studio AGRFT) in Under construction (Gledališče Glej), ki je bila nagrajena s posebno nagrado žirije na 52. Tednu slovenske drame. Magistrski študij nadaljuje v Pragi, na DAMU, program režija snovalnega gledališča in gledališča objekta.

Gašper Lovrec (1998) se je po končani Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Dramsko igro je pod mentorstvom izr. prof. Jerneja Lorencija in doc. Branka Jordana zaključil v šolskem letu 2020/2021. Diplomiral je z vlogo Voranca v Jagababi Daneta Zajca (r. Živa Bizovičar). Tekom študija na akademiji je v ljubljanskem Mini teatru igral v predstavi Sin (r. Eduard Miler), ki se je l. 2020 uvrstila na tekmovalni program 55. festivala Borštnikovo srečanje. V sezoni 2021/2022 je igral v predstavi Izredne razmere (r. Jan Krmelj) v Mestnem gledališču ljubljanskem in v igrano-dokumentarnem filmu Sen 1991 (r. Matias Zemljič). Že tretjo sezono dela kot eden od voditeljev otroške oddaje Z kot Zofka na RTV Slovenija ter kot avtor glasbe za omenjeno oddajo.

Karolína Kotrbová (1994) je leta 2020 magistrirala v okviru programa scenografija na oddelku za alternativno in lutkovno gledališče na DAMU v Pragi. Poleg tega je opravila študijsko prakso na AGRFT v Ljubljani in enoletni študij ilustracije na FDULS v Pilznu. Je ustanovna in stalna članica izveninstitucionalne gledališke ekipe 8lidí in scenografsko/kostumografsko/dramaturško sodeluje tudi pri drugih gledaliških projektih, med drugimi 410 kilometrov(Lutkovno gledališče Ljubljana, 2022), Spaghetti Futurista! (Malé divadlo, Češke Budějovice, 2022) in Under Construction z ekipo Počemučka (Gledališče Glej, Ljubljana, 2021). Zadnja predstava je prejela nagrado žirije na 53. Tednu slovenske drame. Karolína tudi prevaja iz nemškega jezika, dela kot producentka na Praškem gledališkem festivalu nemškega jezika in se ukvarja tudi z ilustracijo.

Domen Novak (1997) je študiral dramsko igro in umetniško besedo v letniku profesorjev Branka Jordana in Jerneja Lorencija. Že v času študija je s kolegi soustanovil inovativen umetniški kolektiv Počemučka, ki se ukvarja s snovalnim gledališčem. Do sedaj so ustvarili dve predstavi: Piano and screaming v produkciji AGRFT in Under construction v koprodukciji Gledališča Glej in AGRFT; slednja je na 53. Tednu slovenske drame prejela posebno nagrado žirije. Po diplomi je debitiral v Schnitzlerjevi Samotni poti (r. Dorian Šilc Petek) v Mestnem gledališču ljubljanskem in v mednarodni koprodukciji SNG Drama Ljubljana Prometej’22v režiji Gáborja Tompe. Poleg gledališkega ustvarjanja je dejaven tudi na filmu in televiziji, med ostalim je igral v mladinskem celovečernem filmu Košarkar naj bo 2 v režiji Borisa Bezića, v diplomskem filmu Anžeta Grčarja In ostala je noč ter v kratkem filmu Barbare Zemljič Tako sem se naučila obešati perilo.

Jernej Potočan (1996) je leta 2015 začel študij dramaturgije, kasneje leta 2019, pa še študij režije na AGRFT. Kot dramaturg je sodeloval pri predstavah Under construction, 410 kilometrov, Polenta in Medtem, ko mi spotify po meri ustvarja playlisto z naslovom moodymix. Pri slednjih dveh podpisuje tudi režijo. Predstava Under construction, pri kateri je sodeloval, je bila nagrajena s posebno nagrado žirije na 52. tednu slovenske drame. Ukvarja se tudi s pisanjem dramatike. Objavljena so tri njegova besedila (Odpad, Vsaka pesem se enkrat izpoje, Žalostinke). Za kratek scenarij Živalski vrt je prejel Grossmanovo nagrado; za besedilo Ostali smo brez prijateljev, zbirali smo znamke, drugo nagrado One minute play contest; za besedilo Žalostinke pa nagrado rdeča nit. Dve njegovi besedili sta bili tudi uprizorjeni (Žalostinke v MGL ter Uspavanka v sobi brez oken, v sodelovanju med AG in AGRFT).

Zahvaljujemo se Ajdi Rooss, Marii Magdaleni Dufkovi in Třipól magazinu, Adeli Babanovi, družini Nose, Majdi in Sašu.

Predstava je nastala v sklopu BiTeatra, programske sheme, ki mladim avtorjem omogoča prvo profesionalno avtorsko snovanje in raziskovanje znotraj širokega polja sodobne lutkovne umetnosti.


Premiera: 17. september 2022, Tunel LGL

Avtorji predstave: Karolína Kotrbová, Gašper Lovrec, Filip Mramor, Jernej Potočan, Domen Novak
Režija: Filip Mramor
Avtorja koncepta: Karolína Kotrbová in Filip Mramor
Igrata: Gašper Lovrec k. g., Filip Mramor k. g.
Vizualna podoba: Karolína Kotrbová
Zvočna podoba: Gašper Lovrec
Dramaturgija: Jernej Potočan in Domen Novak
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Lučni mojster: Jernej Potočan
Pomoč pri izdelavi scene: David Klemenčič
Vsa zasedba
Kritike