Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Šolski zvezek (Festival LUTKE)Lutkovna predstava, trajanje 45 min

  15+
Foto Borut Bučinel
Zgodba o dvojčkih, ki v boju za fizično in čustveno preživetje krepita svoje telo in um, s tem pa postajata vse bolj brezbrižna in apatična, slika poetično sliko ljubezni, vojne, identitete in (kolektivne) travme.

Šolski zvezek v režijskem debiju Mie Skrbinac je celovito raziskovanje romana Agote Kristof, vizualni prikaz literarne mojstrovine in študija vztrajnega človeškega duha v času neizmernih stisk. Zapleteni preplet preživetja, identitete in razčlovečujočih učinkov vojne, spletenih v enem pretresljivejših del v kanonu sodobnega evropskega romana, se na odru izrisuje kot potopitveno doživetje, ki pritegne v kruto resničnost vojnega časa. Vsaka natančna lutkovna sekvenca služi kot oprijemljiv, dinamičen prikaz stroge proze, ki premika meje tradicionalnega pripovedovanja zgodb ter nenasilno išče vzporednice s trenutnim stanjem duha.

»Veliko otrok je pri ljudeh, ki jih prej niso poznali. Delati morajo na njivah in v vinogradih; ljudje, ki skrbijo zanje, niso zmeraj prijazni z njimi. Veliki otroci napadajo majhne. Vzamejo jim vse, kar imajo v žepih, včasih celo obleko. Tepejo jih, posebno tiste, ki so od drugod. Majhne otroke od tukaj branijo mame in nikoli ne grejo sami ven.«

Lutkovna priredba romana Agote Kristof Šolski zvezek je raziskava človeške odpornosti in potencialov razčlovečenja, ki za slikanje romanesknih podob izrablja ključne značilnosti lutke in njenega animatorja.

Predstava je nastala v sklopu BiTeatra, programske sheme, ki mladim avtorjem omogoča prvo profesionalno avtorsko snovanje in raziskovanje znotraj širokega polja sodobne lutkovne umetnosti.

Koprodukcija z UL AGRFT.

Premiera: 23. november 2023, Tunel LGL

Agota Kristof (1935–2011) se je rodila v Csikvándu na Madžarskem. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Gottfried Keller in avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo. Šolski zvezek (1986) je njeno najbolj slavno delo, ki se skupaj z romanoma Dokaz(1988) in Tretja laž (1991) vpenja v romaneskno trilogijo.

Mia Skrbinac je gledališka in filmska igralka. Profesionalno gledališko pot je začela kot samozaposlena v kulturi s projekti v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Mestnem gledališču ljubljanskem in SNG Drama Ljubljana. V sezonah 2017/18 in 2021/22 je bila članica SNG Drama Ljubljana, v sezoni 2019/20 pa članica Mestnega gledališča ljubljanskega. Poleg projektov v institucionalnih gledališčih kontinuirano deluje tudi na neodvisni sceni ter v filmih in TV-serijah. Z Lutkovnim gledališčem Ljubljana je sodelovala pri projektih Tajno društvo PGC (2016) inDa te ni sram (2022). 

BiTeater je dolgoletni programski sklop Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je skozi leta delno menjaval svoj fokus, a bil ves čas zastavljen kot platforma za mlade gledališke ustvarjalce in jim ponujal možnosti za avtorski razvoj in kreativno ustvarjanje. Tudi v prihodnje bo tako, le da bodo uprizoritve BiTeatra bolj fokusirano koreninile predvsem v lutkovnem mediju, ki pa ga v LGL dojemamo v najširših možnih oblikah in idejah. Uprizoritve, nastajajoče v sklopu programskega sklopa BiTeater, bodo tudi v prihodnje zasnovane kot solo projekti oziroma uprizoritve z malim številom nastopajočih, ki pa so osrediščene v osrednji avtorski osebi mladega gledališčnika, ki je idejni vodja in (velikokrat) hkrati tudi nastopajoči v uprizoritvi. Ni pa nujno. BiTeater je programski sklop, ki spodbuja prihajajočo generacijo gledališčnikov, da vstopijo v svet lutk in lutkovnega ter v lutkovni uprizoritvi poiščejo lasten avtorski (režijski, igralski, likovni, kostumografski, scenografski, dramaturški …) lutkovni izraz. BiTeater bo še naprej domoval na dveh lokacijah: na svojem »matičnem« odru v Kulturnici na Židovski stezi 1, ki jo LGL že leta vidi kot kreativni prostor za gledališko eksperimentiranje, obenem pa (ponovno) tudi v Tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki zaradi svoje prostorske specifike (prostor je v predoru pod ljubljanskim gradom) ponuja raznotere možnosti za iskanje novih načinov uprizarjanja na področju (lutkovnega) gledališča.

Avtorica: Agota Kristof
Režiserka: Mia Skrbinac
Prevajalka romana: Alenka Moder Saje
Avtor adaptacije in dramaturg: Benjamin Zajc
Avtor likovne podobe: Jure Brglez
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Avtor glasbe: Jan Krmelj
Oblikovalec svetlobe: Borut Bučinel
Mentorica za animacijo: Martina Maurič Lazar
Nastopata: Mia Skrbinac k. g., Voranc Boh
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Lučni vodja: Uroš Istenič
Scenski tehnik: Kliment Petkukjeski/Kemal Vrabac Kordiš
Vodja delavnic LGL: Zoran Srdić
Izdelava lutk, scene in scenskih elementov: Žiga Lebar, Olga Milić, David Klemenčič
Vsa zasedba
Predstave
27.09.2024 ob 22:30
Prizorišče: Tunel LGL
Kritike