Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Harms je kriv!Koncert padajočih babic, trajanje 50 min

  15+
Foto Teatro Matita
“Neka starka se je spričo prehude radovednosti prekucnila skozi okno, padla na tla in se polomila.”

Nova solo predstava Matije Solceta “Harms je kriv!” združuje predmetno-gledališko dramo absurda z živim koncertom. Tako, kot je v tridesetih letih prejšnjega stoletja eden zadnjih nosilcev ruske avantgarde, Daniil Harms z besedo in s svojim performansom udejanjal idealistični umetniški boj, ustvarjalci predstave sto let kasneje provocirajo stereotipe sedanjosti z absurdnimi situacijami.

Osrednji scensko-glasbeni element (Harmsov nelogični stroj), sestavljen iz delov več harmonik, povezanih z midi elektroniko ter originalnimi mehanizmi, služi kot glasbeni sprožilec dejanj in je hkrati scenska osnova za lutkovne prizore. S poetiko predmetnega gledališča, z grotesknimi pevskimi pasažami, kot tudi s prefinjeno animacijo mehkih, delno realističnih lutk igralec išče situacijsko komiko, ki na ironičen in nežen način sporoča težke teme sedanjega časa in kritizira vse, kar v družbi stremi k ustaljenosti. 

Premiera: 9. oktober 2023, Tunel LGL

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana

Zahvala: Dušan Drobnič, Marijan Totter in Polona Černe

Matija Solce, priznani in večkrat nagrajeni lutkovni režiser, igralec, lutkar in glasbenik, je doktoriral na praški akademiji DAMU. V svojih delih tesno povezuje glasbo in gledališče, zato so njegove lutkovne predstave hkrati tudi interaktivne glasbene skladbe. Pogosto v formi gledališča objekta vsebujejo natančno ritmično animacijo s fragmentirano dramaturgijo, prek katere gledalec postane del gledališkega eksperimenta in je vedno znova v odkrivanju nepričakovanega.


Avtorja: Matija Solce in Daniil Harms
Režiser, avtor glasbe in izvedba: Matija Solce
Scenografija: Larisa Kazić
Dramaturg: Miha Razdrih
Oblikovalec zvoka: Ivo Gregorec Sedláček
Izdelava lutk in scene: Matija Solce, Larisa Kazić, Martin Neduha, Ludek Sedlaž, Ivo Gregorec Sedláček
Produkcija: Teatro Matita in MCLU Koper
Partner: Lutkovno gledališče Ljubljana
Vsa zasedba
Kritike