Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Mišek Julijan (Festival LUTKE)Lutkovna predstava po motivih slikanice Joeja Todd-Stantona, trajanje 30 min

  3+
Foto: Nika Hölcl
Mišek Julijan (2019) je slikanica o samotarskem mišku Julijanu s prestižno nagrado Waterstone ovenčanega pisatelja in ilustratorja Joeja Todd-Stantona. Mišek svoje dneve raje kot v družbi sosedov in drugih prebivalcev svojega okoliša, preživlja sam. In takšno življenje mu je popolnoma všeč. Vse pa se spremeni, ko v njegovo stanovanje povsem po naključju pride lisica.

Julijan je od nekdaj živel sam, in tako mu je bilo najbolj všeč.
Vse živali na površju so ga hotele pojesti.
Zato se je vseh skrbno izogibal.

Po čudnem naključju se samotarski Julijan nekega dne sreča z lisico. Sprva prestrašena in previdna se junaka kmalu znajdeta na prijetni skupni večerji in počasi spoznata, da sta drug v drugem našla prijatelja za vse življenje. Dve popolnoma različni živali, ki bi v naravi lahko bili tudi v odnosu plenilca in plena, se tako zapleteta v prijateljski odnos, za katerega se sprva zdi, da se nikoli ne bi moral razviti.

Slikanica o mišku, ki ga motijo sobivajoče živali, odpira pomembno misel o sprejemanju sočloveka takšnega kot je. Z uvedbo dveh popolnoma različnih glavnih junakov pa avtor dodatno poudari tudi pomembnost strpnosti in spoznavanja drug drugega, pa čeprav se na prvi pogled zdi, da z novim poznanstvom nočeta imeti opravka.

Uprizoritev, osnovana na temah premagovanja strahu, bogastva prijateljstva in medsebojnih odnosov, je režijski prvenec priznane ter večkrat nagrajene animatorke LGL Asje Kahrimanović. Likovno podobo je zasnoval ilustrator, glasbenik, grafični oblikovalec in večplastni ustvarjalec Jure Engelsberger – Engels. Skupaj z razširjeno ustvarjalno ekipo sta ustvarila nežno, a vznemirljivo pustolovščino, ki poudarja, da je življenje lahko prijetnejše, če vanj kdaj pa kdaj spustimo tudi druge.

Premiera: 14. marec 2024, Mali oder LGL

Lutkovna predstava Mišek Julijan je nastala po motivih knjige Mišek Julijan / A Mouse Called Julian© 2019, ki jo je napisal in ilustriral Joe Todd-Stanton in založila založba Flying Eye Books Ltd.

Pravice za slovensko izdajo © 2019, Založba Zala v dogovoru s Flying Eye Books Ltd, prevedla Mateja Sužnik in Miha Sužnik.

Joe Todd-Stanton prihaja iz Brightona in se je v mladosti uril v risanju z mamo ilustratorko. Ilustracijo je kasneje študiral na UWE, nato pa se je preselil v London, kjer trenutno živi. Njegova otroška knjiga Skrivnost črnega kamna je leta 2018 prejela nagrado Waterstones za slikanico leta, od takrat pa je pri založbi Flying Eye Books napisal in ilustriral sedem knjig.

Asja Kahrimanović je igralka in animatorka, prvakinja v ansamblu LGL. Lutkovno izobrazbo je pridobila v Gledališko-lutkovnem studiu LGL. Po zaključku lutkovnega šolanja je študirala dramsko igro na AGRFT, kjer je leta 2013 magistrirala. Poleg aktivnega delovanja v LGL, je nastopala tudi v SNG Drama Ljubljana, Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališču in Gleju. Za svoje animacijske in igralske nastope v LGL je prejela več nagrad, med drugimi Pengovovo listino UNIMA Slovenije (2019) in tri nagrade za animacijo na Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije (2015, 2019, 2021).

Režiserka: Asja Kahrimanović
Dramaturg: Benjamin Zajc
Likovna podoba: Jure Engelsberger
Scenografka: Katarina Planinc
Glasba: Zajtrk (Sven Horvat, Laura Krajnc)
Oblikovalka luči: Maša Avsec
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Asistentka scenografije: Laura Krajnc
Nastopajo: Gašper Malnar, Zala Ana Štiglic, Ajda Toman
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Aleš Erjavec
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Lučno vodstvo: Maša Avsec
Scenski tehnik: Domen Nagode
Vodja delavnic LGL: Zoran Srdić
Izdelava lutk, scene in kostumov: Žiga Lebar, David Klemenčič, Katarina Planinc, Laura Krajnc, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Zala Kalan, Uroš Mehle
Vsa zasedba
Predstave
27.09.2024 ob 16:00
Prizorišče: Mali oder LGL
28.09.2024 ob 12:00
Prizorišče: Mali oder LGL
28.09.2024 ob 17:00
Prizorišče: Mali oder LGL
Kritike