Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Transport: OdhodLutkovna predstava, trajanje 60 min

  12+
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Transport: Odhod je ena od šestih predstav Tina Grabnarja, ki v večjem mednarodnem projektu koprodukcijsko povezuje šest gledališč iz petih držav. Režiser Grabnar bo v sezoni 2024/25 v šestih različnih gledališčih režiral šest povezanih avtorskih predstav, ki se bodo med seboj vsebinsko, dramaturško in likovno prepletale. Vsaka bo svoja samostojna celota, skupaj pa bodo v različnih kombinacijah tvorile nove celote. Vsem je skupna problematika transporta in tega, kako ta vpliva na naša življenja in naš planet.

Predstavo Transport: Odhod bo Tin Grabnar režiral v »negledališkem« Projektnem prostoru LGL, ki ga večkrat kot za predstave uporabljamo za vaje. V njem bo ekipa postavila mizi podobno platformo, na kateri bo v tehniki miniaturnih figuric in scenografije à la »mini mundus« uprizorila zgodbo, ki jo bosta odigrali in animirali dve igralki animatorki. Postavitev, ki si jo je ustvarjalna ekipa zamislila, je minimalistično zastavljena. Predstava bo izrazito gostovalna, saj bo samozadostna in primerna za negledališke prostore, kot so šolski razredi ipd. Občinstvo bo razporejeno v krogu okoli prizorišča dogajanja (dvignjene mize ali plošče), ki je osrednja igralna površina.

Premiera: november 2024, Projektni prostor LGL

Tin Grabnar se že od zgodnjih let intenzivno udejstvuje na področju performativnih in uprizoritvenih praks. Polje njegovega zanimanja sega v klasično in tudi alternativno, lutkovno in dokumentarno gledališče. Široko razumevanje gledaliških praks in različnih uprizoritvenih postopkov mu omogoča, da v svojem delu povezuje elemente plesa, improvizacije, sodobnega lutkarstva, magije, performansa in vizualne umetnosti. V zadnjih nekaj letih je skupaj s soustvarjalci za svoje predstave razvijal tudi dramska besedila, v katerih so dialogi pisani neposredno z mislijo na končni učinek uprizoritve in izostritev njene vsebine. V svojih predstavah tematizira sodelovanje, skupnost, skupinsko dinamiko in nemoč. Raziskuje gledališko komunikacijo, preverja širok spekter različnih uprizoritvenih strategij in vzpostavlja skupinski proces nastajanja predstave. Za predstavi Nekje drugje in Tihožitje v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana je prejel številne domače in mednarodne nagrade.

Režiser: Tin Grabnar
Avtorica likovne podobe in scenografka: Sara Slivnik
Kostumografka: Tina Bonča
Avtorica zvoka in glasbe: Mateja Starič
Oblikovalec luči: Gregor Kuhar
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Nastopata: Aja Kobe, Ajda Toman
Vsa zasedba
Kritike