Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

AngeliIgriva poezija, trajanje 35 min

  3+
Foto Jaka Varmuž
Angeli je predstava za najmlajše, ki temelji na izbranih pesmih iz zadnje pesniške zbirke Toneta Pavčka. Angele utelešata razposajena in nežna igralka in glasbenik, ki skoraj iz nič ustvarjata raznolike like, pokrajine in pesmi. Poezija, ki na papirju kliče odrasle, v uprizoritvi snuje svet za najmlajše, poln igre, smeha, domiselnosti, sanjaštva in ustvarjalne norosti, s čimer pa ponuja ogledalo notranjemu otroku v vsakem izmed nas. Angeli nas tako kličejo, da jih v vsakdanu ne bi pozabili, da bi se k njim vztrajno vračali in bivali v njihovi bližini in pod njihovim okriljem.

Uprizoritev, s katero se na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana prvič predstavlja performerka, plesalka in koreografinja Mala Kline, temelji na nekaterih pesmih iz Pavčkove zbirke, ki se navezujejo na otroško dušo in govore o temeljnih otroških kvalitetah kot so čutenje, domišljija, igrivost, radovednost, sanjanje, odkrivanje in ustvarjanje svetov. Te kvalitete so angeli, ki jih predstava priklicuje in uprizarja.

Srčnost in šegavost poezije Toneta Pavčka (1928–2011) se prek intenzivnih odrskih podob, zvočnih pokrajin in glasbe izrisuje v reafirmacijo magije in dvojnosti domišljije, ki z roko v roki hodita z na zunaj najbolj prepoznavnemu znaku pesništva - rimo.

Zbirka Angeli, ki je na avtorjevo željo izšla na kulturni praznik, je že dober teden po izidu doživela ponatis in tako postala eno najbolj priljubljenih domačih literarnih del.

Mala Kline je performerka, koreografinja in piska. Diplomirala je iz filozofije in primerjalne književnosti (Univerza v Ljubljani), magistrirala na področju gledališča (DasArts Amsterdam) ter na Univerzi v Ljubljani v sodelovanju z bruseljskim raziskovalnim centrom a.pass zaključila doktorat iz filozofije o problemu etike v sodobnih uprizoritvenih umetnostih. Je certificirana izvajalka in učiteljica tehnike za imaginacije in sanjanje Saphire™ Work. V svojih avtorskih koreografskih delih, med katerimi izstopajo projekti Eden, Scores for Dreaming in Genesis, črpa iz sanjanja – ustvarjalne prakse, ki temelji na čustvenem in transformativnem delovanju podob, izpeljanem iz tehnik Saphire™. S svojimi deli je gostovala na različnih naših in mednarodnih festivalih, zanje pa je prejela več nagrad, med drugimi nagrado za izjemne dosežke na področju kulture zlata ptica, več plesnih nagrad povodni mož in nagrado Ksenije Hribar za koreografijo (2013). Sodeluje tudi v različnih raziskovalnih, izobraževalnih, izdajateljskih in drugih dejavnostih. Je ustanoviteljica Zavoda Emanat (2005), School of Images Slovenija (2010), DREAMLAB (2011) in ELIAS – School of Prophecy (2018).


»…deset pesmi iz Pavčkove zbirke, ki tenkočutno in tudi z odmerkom hudomušnosti naslavljajo otroke.« – Magda Tušar, Svet kulture, Radio Slovenija
Premiera 8. maja 2021, Oder pod zvezdami

Avtor: Tone Pavček
Režiserka in koreografka: Mala Kline
Avtorica vizualne podobe in oblikovalka svetlobe: Petra Veber
Avtor glasbe: Blaž Celarec
Igrata: Ajda Toman in Blaž Celarec k. g.
Lektorica: Maja Cerar
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Emil Koprivc
Lučni vodja: Gregor Kuhar
Scenski tehnik: Stanko Božanić
Garderoberka: Jadranka Pavlović
Izdelava scene in kostumov: Zoran Srdić, Iztok Bobić, Marjetka Valjavec, David Klemenčič, Olga Milić
Vsa zasedba
Kritike