Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Videodelavnice

filePath
Ali ste vedeli, da v Lutkovnem gledališču Ljubljana vse lutke izdelamo sami? V naši delavnici ustvarjajo lutkovni tehnologi, kiparji, slikarji, šivilje in še mnogi drugi, zahtevnejše lutke pa izdelujejo tudi več kot 150 ur. Z našo restavratorko lutk Zalo Kalan smo za vas pripravili štiri videodelavnice za izdelavo lutk, s katerimi boste lahko svoj dom spremenili v pravo lutkovno delavnico in si izdelali čisto svoje lutke. Vabimo vas k ogledu posnetkov in izdelovanju lutk, še posebej pa bomo veseli, če nam pošljete fotografije vaših izdelkov po e-pošti pr@lgl.si.

Marionetna lutka

Marionetne lutke so lutke na nitih, animatorji pa jih upravljajo s posebnim vodilom. S potegom niti lutke premikajo roke in noge, obračajo glavo, včasih tudi zapirajo in odpirajo oči. Kompleksnejše lutke imajo tudi do 40 niti, zato med lutkarji veljajo za eno najzahtevnejših lutkovnih tehnik. 

Naprstna lutka

Naprstna lutka je ena izmed manjših različic ročne lutke, ki omogoča ustvarjanje preprostih lutkovnih iger. 


Ploska lutka

Ploska lutka je zanimiva dvodimenzionalna lutka, ki omogoča mnoge različne tipe animacije. Lahko jo uporabimo kot lutko na palici ali pa kot stop motion junaka. Če pa ji dodamo platno in vir svetlobe, pa naš prostor spremeni v igrišče senc.

Ročna lutka

Ročna lutka je ena nabolj razširjenih vrst lutk, ki omogoča dinamično in hitro gibanje. Ponavadi so izdelane iz lesa za glavo in okončine ter blaga za trup, doma pa jih je možno preprosto izdelati iz starih tekstilnih materijalov, papirja in kartona.

Ptičja hišica

Na podoben način, kot si lahko izdelate lutke, si lahko tudi preprosto ptičjo hišico in jo obesite na svoj vrt.