Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

0–15

Leta
 
Akvarij, foto: Urška Boljkovac
Kulturnica LGL
Trajanje 40 min
Miha Golob
Akvarij  3+
Režiser: Miha Golob
Vodna pustolovščina
Najprej je bilo jajce. In to jajce je odšlo na pustolovščino. V velikem akvariju, polnem vode, se med brbotajočimi mehurčki giblje, skače in nori. V svojem malem kraljestvu počasi spoznava bogastvo življenja, rojenega iz praznine in dolgčasa. Na svoji poti se izvali v črnega račka, nato odraste, vmes pa odkriva raznobarven svet medsebojnih odnosov. Kmalu spozna, da večno prijateljstvo lahko živi v srcu, da so najmočnejše vezi pogosto nevidne in da je (za)misel najdragocenejše seme razvoja.
Kritike
Foto: Mankica Kranjec
Oder pod zvezdami
Trajanje 75 min
Jaša Koceli, Júlia Sándor
Amazonke  12+
Režiser: Jaša Koceli
Gledališka arheologija
Vzgojeni smo bili, da na Amazonke gledamo kot na mitske bojevnice starodavnih časov, ki so lahko hkrati močne, neodvisne, smrtonosne in zaželene, kot na nadnaravno družbo mogočnih žensk, stkanih iz niti domišljije. Ampak kaj pa, če so bile resnične?
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 35 min
Tone Pavček
Angeli  3+
Režiserka in koreografka: Mala Kline
Igriva poezija
Angeli je predstava za najmlajše, ki temelji na izbranih pesmih iz zadnje pesniške zbirke Toneta Pavčka. Angele utelešata razposajena in nežna igralka in glasbenik, ki skoraj iz nič ustvarjata raznolike like, pokrajine in pesmi. Poezija, ki na papirju kliče odrasle, v uprizoritvi snuje svet za najmlajše, poln igre, smeha, domiselnosti, sanjaštva in ustvarjalne norosti, s čimer pa ponuja ogledalo notranjemu otroku v vsakem izmed nas. Angeli nas tako kličejo, da jih v vsakdanu ne bi pozabili, da bi se k njim vztrajno vračali in bivali v njihovi bližini in pod njihovim okriljem.
Kritike
/default/balerina©johan-karlsson-9.jpg
Trajanje 45 min
po motivih Marka Sosiča
Režiserka: Jūratė Trimakaitė
Festivalska premiera v koprodukciji z Le Tas de Sable - Ches Panses Vertes (Francija)
Lutkovno predstavo po romanu Marka Sošića Balerina, Balerina bo režirala mlada nagrajevana litvanska režiserka Jūratė Trimakaitė. Predstava nastaja v francoski produkciji, LGL pa bo koprodukcijsko sodeloval pri slovenski verziji predstave, ki bo premierno uprizorjena na 17. mednarodnem bienalnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti Lutke.
Kritike
Foto: Urška Boljkovac
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Bi se gnetli na tej metli? je še ena v dolgi vrsti uspešnic uigranega in izredno uspešnega tandema – škotske pisateljice Julie Donaldson, že skorajda stare (ali pač lepše – dobre –) znanke odra Lutkovnega gledališča Ljubljana, in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja, avtorjev znamenitega Zverjasca in Zverjaščka.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 60 min
Špela Frlic, Maruša Kink
Režiserka: Maruša Kink
Pustolovščina po motivih romana Špele Frlic
Bleščivka je urejeno stanovanjsko naselje s klopcami in igriščem, za njegovim robom pa se razteza Divja Bleščivka. Tja Bleščivčani ne hodijo! Raje na domačem igrišču opazujejo ptice in klepetajo.
Kritike
Bobek in barčica
Veliki oder LGL
Trajanje 30 min
Anja Štefan
Režiser: Barbara Bulatović
Lutkovna predstava
Bobek in barčica je klasična pravljica Anje Štefan o dečku Bobku, ki živi ob jezeru. Povodi spušča svoje male barčice in sanjari,da je kapitan ... Ko najde pravi čoln, želi z njim odpluti po jezeru. Pogumno sede vanj, a takoj ko zapluje, so tu že miška, žabica, za njo zajček, lisica in medved. Jih ni za čolniček malo preveč? Kako se bo to končalo?
Kritike
Foto Mankica Kranjec
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 60 min
Lyman Frank Baum, Jera Ivanc
Režiserka: Yulia Roschina
Glasbena pravljica
Čarovnik iz Oza je zgodba o nenavadnem potovanju po deželi Oz, na katerem glavna junakinja Doroteja spozna tri prijatelje, ki se ji pridružijo v iskanju vsevednega, vsevidnega in vsemogočnega čarovnika Oza.
Kritike
Foto: Jaka Varmuž
Kulturnica LGL
Trajanje 45 min
Katarina Planinc
Avtorici priredbe: Luna Pentek in Lucija Trobec
Lutkovna predstava
Predstava o deklici, ki mora od doma in se na poti srečuje s spoznavanjem sveta in sebe, izhaja iz znane in pretresljive arhetipske teme o desetem otroku istega spola, ki mora od hiše. Uprizoritev mlado občinstvo nagovori prek univerzalnih tem samote, strahu, a tudi upanja, poguma in magičnosti, ki jih doživlja deklica, ko se sama znajde na nepredvidljivi poti. Kot samostojni »otrok popotnik« se spoprijema z izzivi odraščanja in oblikovanjem svoje identitete.
Kritike
Emil in detektivi, foto: Gregor Gobec
Veliki oder LGL
Trajanje 70 min
Erich Kästner
Režiserka: Ajda Valcl
Odrska detektivka
Ko se Emil Tischbein na železniškem peronu v Neustadtu poslovi od svoje mame, zagotovo niti ne sluti, da se bodo njegove počitnice v Berlinu spremenile v napeto detektivko. Na vlaku mu lopov Grundeis namreč izmakne dragocenih sto štirideset mark in Emil se odloči, da bo denar, ki ga je mama tako težko prislužila, dobil nazaj. Sam samcat zasleduje roparja po neznanem velemestu, in ko se že zdi, da se bo njegov lov klavrno končal, mu na pomoč priskočijo zelo posebni berlinski fantje. S svojimi novimi prijatelji, z malo sreče, veliko srčnosti in – kdo bi si mislil! – z buciko se zgodba razplete tako, kot je najbolj prav.
Kritike
Foto: Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 40 min
Tin Grabnar, Ana Duša
Galop  5+
Režiser: Tin Grabnar
Senčna predstava
Predstava govori o dečku, ki živi na kmetiji blizu mesta. Poleg drugih domačih živali imajo na kmetiji tudi mladega konja. Nekega dne gre deček z družino na sejem in tam nepričakovano vidi konjske dirke. Zmagovalec za nagrado prejme velik svetleč pokal! V dečku se zbudi neustavljiva želja po zmagi. Da bi lahko nekega dne tudi sam nad glavo dvignil takšen pokal, začne s svojim konjem vztrajno trenirati. Uprizoritev tematizira pomen prijateljstva v nasprotju z neustavljivo željo po zmagi. Koliko je vredno žrtvovati, da bi dosegli svoj cilj?
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 40 min
Tajda Lipicer, Giulio Settimo
Gora  6+
Režiser: Giulio Settimo
Lutkovna predstava
Gora je lutkovna predstava, ki mitsko zgodbo o nastanku mesta Nova Gorica oziroma mest Nova Gorica in Gorica predstavi skozi optiko cikličnosti življenja in bivanja.
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 45 min
Frane Puntar
Gugalnica  3+
Avtor likovne podobe: Zlatko Bourek
Priredba marionetne predstave v režiji Edija Majarona iz leta 1978
V letu 2025 bomo na program uvrstili »lutkotečno« predstavo Gugalnica, ki je nastala konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Osnova zanjo je bilo znano besedilo Franeta Puntarja, ki ga je z likovno podobo hrvaškega mostra Zlatka Boureka, režiral legendarni lutkovni režiser Edi Majaron. Pod režijo posodobljene priredbe se podpisuje Brane Vižintin.
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 45 min
Režiserka: Jana Nunčič
Lutkovna predstava inspirirana z zgodbo Magnusa Millsa
Zgodbo »Trije, ki si želijo h kralju« Magnusa Millsa je ustvarjalna ekipa vzela za izhodiščno točko, s katere se z glavnim junakom, raziskovalcem Gregorjem odpravljajo na lutkovno popotovanje po čustvenih pokrajinah raziskovalčevega srca.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 30 min
Peter Svetina
Režiserka: Nina Šorak
Video dirka
Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom je zgodba o mestnem posebnežu, ki se nepričakovano pridruži kolesarski dirki. Namesto dirkalnega kolesa vozi izposojen Pony, namesto zmagi pa sledi užitku - v vožnji, limonadi, hladni vodi, lepem dnevu.
Kritike
/default/Predstave/kositrni-vojak/Miha Arh v kamišibajski predstavi Našli sva klobuk.png
Botanični vrt
Trajanje 50 min
Serija miniaturk za najmlajše
Kamišibaj je edinstvena japonska oblika pripovedovanja kratkih zgodb ob slikah na miniaturnem lesenem odru, ki (najmlajšim) gledalcem ponuja intimno gledališko izkušnjo. Igralke in igralci Lutkovnega gledališča Ljubljana so med koronskim zaprtjem gledališč pod mentorstvom Jelene Sitar Cvetko ustvarili več kratkih kamišibajskih predstav, ki jih odigrajo eno za drugo. Miniaturne uprizoritve, ki smo jih ljubkovalno poimenovali kamišibajčki in jih igralci podajajo v neposredni bližini občinstva, so samosvoje, avtorsko raznovrstne in nekatere nagrajevane na slovenskih in mednarodnih festivalih. Vrstni red in predstave menjamo, najmlajšemu občinstvu pa navadno predstavimo naslednje:
Kritike
Kdo je napravil Vidku srajčico
Veliki oder LGL
Trajanje 35 min
Eka Vogelnik, Fran Levstik
Režiserka: Eka Vogelnik
Lutkovna predstava
Videk je štiriletni deček, ki živi v številčni družini. Kot najmlajši otrok vedno zadnji dobi srajčico, ki pa je vedno najbolj ponošena. Nekega poletja si jo strga, ker pa so doma revni, zanj nove srajčice ni. Žalosten je in napol nag. Tedaj pa mu pridejo na pomoč živali! Ovčka da volno, pajek stke blago, rak blago razreže, ptiček ga sešije. Videk kmalu dobi prekrasno novo srajčico in ves vesel steče domov, da bi jo pokazal.
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 60 min
Avtorica koncepta in režiserka: Vida Cerkvenik Bren
Ulična predstava za tri igralce, kita/ro, metlo in občinstvo
V svetu mitoloških in pravljičnih bitij se godijo velike spremembe, še zlasti med tistimi, ki so še nedavno veljali za zlobne(že): zle čarovnice so postale priljudne in zabavne; okrutni velikani so postali prijazni; krvoločni vampirji so se spremenili v strastne ljubimce in živijo v romantičnih predstavah sodobnih najstnikov. Je to odsev sprememb v sodobni družbi?
Kritike
Foto Mitja Vasič
Mali oder LGL
Trajanje 45 min
Otfried Preußler
Režiser: Brane Vižintin
Priredba marionetne predstave Jožeta Pengova iz leta 1967
Mala čarovnica je stara šele sto sedemindvajset let ... kar je za njen poklic še zelo malo. V svoji čarovniški hiši sredi gozda živi sama, družbo ji dela krokar Abraksas. Starejše čarovnice se vsako leto na kresno noč zberejo na gori Klek in celo noč plešejo. Mala čarovnica pa je premlada, da bi se plesa udeležila, a se odloči, da se bo vseeno prikradla in se pridružila zabavi. Botra Ropotavza jo razkrije in ker je Mala čarovnica prekršila pravilo, mora v enem letu dokazati, da je lahko »dobra« čarovnica.
Kritike
Foto: Peter Uhan
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Režiserka in avtorica adaptacije: Ivana Djilas
Dramska predstava po motivih slikanice Bjørna Fredrika Rørvika in Alice Lima de Faria
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 45 min
Enrica Carini, Fabrizio Montecchi
Režiser: Fabrizio Montecchi
Senčna predstava
Uprizoritev nam predstavi svet skozi pogled na svet ameriške biologinje in zoologinje Rachel Carson, ki je ena od ključnih oseb za vzpostavitev okoljevarstvenega gibanja po svetu. Predstava prepleta tako na njeno življenjsko zgodbo, kot njene revolucionarne ideje.
Kritike
Foto: Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Sebastijan Pregelj in Igor Šinkovec
Režiser: Mare Bulc
Lutkovna predstava
Medo in Pujsi sta iz revije Cicido in istoimenskih slikanic skočila še na gledališki oder in zaživela v lutkovni predstavi za najmlajše. Najboljša prijatelja tudi v gledališki uprizoritvi živita skupaj. Njun dom je mala hiška na vrhu stolpnice, pod katero je njuno najljubše otroško igrišče.
Kritike
Medved in mali, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Katja Gehrmann
Režiser: Ivana Djilas
Lutkovna spletenka
Medved in mali je na videz preprosta zmešnjava. Nekega dne se iz izgubljenega jajca izleže raček, ki že od samega začetka misli, da je medved. Medvedov obraz je namreč prvo, kar zagleda. Za črkami zgodbe in drevesi namišljenega gozda se skriva nekaj izjemno bistvenih vprašanj o sobivanju in sprejemanju drugih. Ali je vse, kar je videti drugače, tudi zares tako drugačno od nas samih? Koliko svojega časa in pozornosti smo pripravljeni nameniti odnosom z drugimi ljudmi?
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 35 min
Avtor dramatizacije po motivih A. A. Milneja in režiser: Benjamin Zajc
Reciklirana lutkovna predstava
Lutkovna predstava Medvedek Pu bo nastala skozi reciklažo, in sicer z recikliranimi lutkami iz fundusa LGL, ki niso bile uporabljene v preteklih predstavah LGL. Gre za režijski lutkovni prvenec Benjamina Zajca (sicer hišnega dramaturga LGL) v sklopu programskega sklopa BiTeater. Uprizoritev po znameniti predlogi A. A. Milneja bo poudarila perspektivo oslička Sivčka in spregovorila predvsem o gradnji zaupanja. Predstava se bo odmaknila od popularne likovne podobe, skozi katero navadno uzremo Pu-ja in njegove prijatelje.
Kritike
Foto: Nika Hölcl
Mali oder LGL
Trajanje 30 min
Režiserka: Asja Kahrimanović
Lutkovna predstava po motivih slikanice Joeja Todd-Stantona
Mišek Julijan (2019) je slikanica o samotarskem mišku Julijanu s prestižno nagrado Waterstone ovenčanega pisatelja in ilustratorja Joeja Todd-Stantona. Mišek svoje dneve raje kot v družbi sosedov in drugih prebivalcev svojega okoliša, preživlja sam. In takšno življenje mu je popolnoma všeč. Vse pa se spremeni, ko v njegovo stanovanje povsem po naključju pride lisica.
Kritike
Foto Christophe Raynaud de Lage
Trajanje 90 min
Po motivih romana Hermana Melvilla
Moby Dick  12+
Koprodukcija Plexus Polaire (Francija) z Lutkovnim gledališčem Ljubljana
Režiserka: Yngvild Aspeli
Lutkovno glasbeni spektakel
Moby Dick je lutkovno glasbeni spektakel za mlade mednarodno priznane norveške režiserke Yngvild Aspeli, ki jo je navdahnila brezčasna klasika ameriškega pisatelja Hermana Melvillea iz leta 1851. Vnemirljiva zgodba o lovu na velikanskega belega kita je eno največjih del svetovne literature. Je zgodba o mornarju, ki vodi vojno proti bitju, tako velikemu, nevarnemu in neznanemu, kot je morje samo. Kdo bo zmagal? Človek ali narava?
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 45 min
Angela Nanetti
Režiser, avtor adaptacije, scenograf: Fabrizio Montecchi
Senčna predstava
»Slišim ga, dedek, slišim ga …« odvrne Toni, ko ga dedek pozove, da zapre oči in prisluhne dihanju češnjevega drevesa. Toni sliši šelestenje listov, ki jih premika veter, sliši ječanje vej, ptičje petje, sliši življenje ...
Kritike
Mojca Pokrajculja, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 45 min
Eka in Brina Vogelnik, po ljudskih motivih
Režiserka: Eka Vogelnik
Marionetna predstava
Kritike
Foto Gregor Gobec
Veliki oder LGL
Trajanje 40 min
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Po Zverjascu in Zverjaščku, ki sta premagovala strah v gozdu, polnem plenilcev, in raznih dogodivščinah prav nič zlobne čarovnice v Bi se gnetli na tej metli, je v Lutkovnem gledališču Ljubljana zaživela nova uspešnica svetovno priznane škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axla Schefflerja Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca, dramatizaciji Jureta Karasa in z avtorsko glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.
Kritike
Nebo nad menoj, foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 40 min
Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar
Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Univerza v Ljubljani, Center urbane kulture Kino Šiška
Režiser: Tin Grabnar
Zgodba s severa
Glavni junak predstave je polarni medved Nanook. Ravnokar je priplezal iz svojega zavetja in radovedno gleda okrog sebe. Naredil je prve korake po belih snežnih kristalih, ki se ugrezajo pod njegovimi šapami. Pred njim je še dolga in težka pot, pot, ki je odvisna tudi od nas ...
Kritike
Nekje drugje, foto Jaka Varmuž
Tunel LGL
Trajanje 40 min
Zala Dobovšek, Nina Šorak, Tin Grabnar, Asja Kahrimanović Babnik
Režiser: Tin Grabnar
Animirana pripoved s kredno risbo
Predstava govori o deklici, ki se znajde v osrčju vojne. Skozi njene oči spremljamo spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, a tudi – upanja. Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane na policah v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Njeno okolje se je postopoma spremenilo. Postalo je nevzdržno. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot. »Zjutraj sem se zbudila, si kot po navadi umila zobe, pojedla zajtrk in odšla v šolo. Vse je bilo kot običajno. In še včeraj sem se na dvorišču igrala s prijateljicami. Zdaj je vse drugače. Na dvorišče ne smem več. Prenevarno je. In ko se zasliši grmenje, moram z mami steči v klet. Tudi svojih prijateljev ne vidim več. In šole je konec. Zaprli so jo.«
Kritike
Foto Matej Povše
Veliki oder LGL
Trajanje 35 min
Isabel Minhós Martins
Režiserka: Katja Povše
Igrana lutkovna predstava
Uprizoritev mladim gledalcem ponudi razburljivo zgodbo o generalu Velikem Uču, ki lutkam in igralcem ne pusti tja, kjer se najbolje počutijo – na oder. Ujeti v okvirjih in škatlah se počasi prebijajo na plan, na prostost, na oder, kjer snujejo upor proti zatiralcu. S pomočjo otroške domišljije, ki na ujetost gleda z drugačnimi očmi in si upa pokukati, čisto dobesedno, izven okvirjev, naši junaki premagajo tirana.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 40 min
Po motivih slikanice Antje Damm
Obisk  4+
Režiserka: Ivana Djilas
Lutkovna predstava
Stari risar živi sam. Nikomur ne odpre vrat in nikoli ne zapusti svojega stanovanjca. Njegovo življenje je posivelo. Nekega dne si iz starega papirja začne izdelovati skodelico. In potem še čajnik in cvetje ... Iz predmetov okoli sebe začne snovati magični domišljijski svet, v katerem ni več tako osamljen. Njegovo sobo prebudijo podobe ljubezni in topline, risar pa končno zbere pogum, da odpre vrata in v svoj dom spusti barve.
Kritike
/default/dogodki/Razstava_ilustracij_Otroci_gledalci/Razstava_Bologna_FBE.png
Trajanje 15 min
Razstava ilustracij
Otroci gledalci je razstava ilustracij priznanih ustvarjalcev, ki je nastala v sklopu projekta Ustvarjalne Evrope Mapping.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Kulturnica LGL
Trajanje 40 min
Hans Christian Andersen
Palčica  3+
Lutkovna predstava
Vse se začne s semenom. In željo, da bi iz njega nekaj zraslo. S skrbjo in pozornostjo seme kmalu vzklije iz zemlje, zraste v cvet in vzcveti. Iz njega pa v svet vstopi majhno bitje, polno vihrave radovednosti. Bitje, ki ni večje kot palec.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 50 min
Miha Golob
Peskovnik  5+
Režiser in avtor likovne podobe: Miha Golob
Ustvarjalno igrišče
V prostrano polje možnosti vstopijo štirje neznanci. Gradijo krhek in spremenljiv svet: iz zrnc peska nastajajo vesolje, čas, bitja, pokrajine, naravni pojavi, razpoloženja in odnosi, arhitekture in predmeti. Zasnujejo se, nasipajo, izpihajo, pometejo, izhodijo, izrišejo, vrišejo, narišejo, pretočijo, izlijejo, posejejo, izbrišejo, priskačejo, skotalijo, nanesejo, odstranijo, dodajo, odvzamejo, odnesejo, pridajo …
Kritike
Peter Pan, foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 75 min
Jera Ivanc po istoimenski igri J. M. Barrieja
Peter Pan  5+
Režiserka: Yulia Roschina
Dramska predstava
Zgodba o Petru Panu je zgodba o večnem odraščanju. Peter Pan si želi za vselej ostati otrok, saj je prepričan, da nas odraščanje oropa domišljije in postanemo dolgočasni. Gre za eno najbolj znanih in slovitih pravljic na temo odraščanja, spoznavanja novih občutkov in sprejemanja odgovornosti, pri tem pa je obdana z veliko mero čarobnosti in simbolike. Peter Pan se noče postarati, noče niti zrasti, želi si leteti, se bojevati s kapitanom Kljuko in raziskovati deželo Nije. Ta prebrisani in poskočni fant osvaja otroško domišljijo in srca po vsem svetu že več kot sto let, njegova podoba pa je zaživela že v mnogih filmih, muzikalih, predstavah in knjigah.
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 60 min
Jasna Žmak
Režiserka: Anđelka Nikolić
Dramska predstava
Pisma z roba gozda priznane hrvaške piske in teatrologinje Jasne Jasne Žmak je dramska pripoved, ki je leta 2017 prejela nagrado Mali Marulić za najboljše dramsko besedilo za otroke. Na hrvaškem je bilo besedilo objavljeno še kot slikanica in adaptirano v animirani film. V prevodu in priredbi piske in dramaturginje Simone Hamer, bo besedilo režirala srbska režiserka Anđelka Nikolić, ki bo prvič režirala v LGL.
Kritike
Foto: Borut Bučinel
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 45 min
Nebojša Pop-Tasić
Režiser in koreograf: Sebastjan Starič
Sanjski muzikal
Glasbena predstava nas popelje v poetični svet sanj in igrivih nočnih iluzij, ki se zgodijo »speči« štiričlanski družini pod taktirko nagajive (polne) Lune.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Anja Štefan
Režiserka: Martina Maurič Lazar
Lutkovna predstava
Lutkovna predstava je nastala po zbirki kratkih zgodbic letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Anje Štefan. Gre za nadaljevanje Štirih črnih mravljic, ki so v gledališki priredbi prvič zaživela na našem odru leta 2014.
Kritike
Račka, Smrt in tulipan, foto: Miha Fras
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 40 min
Wolf Erlbruch
Režiser: Fabrizio Montecchi
Senčna predstava
Senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan je navdahnila slikanica z originalnim naslovom Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Njegove slikanice odlikujeta jasno in preprosto oplemenitenje življenjskih dogodkov z rahločutno obzirnostjo ter predelovanje filozofskih tem z lahkotno poetično prozo, ki jo prežema humor. Vedro, rahločutno, a hkrati duhovito nas soočajo s težkimi temami, o katerih otroci radi sprašujejo, odrasli pa se jim večkrat najraje izogibamo.
Kritike
/default/Predstave/reci-reci/reci-reci2.jpg
Oder pod zvezdami
Trajanje 55 min
Jan Rozman k. g., Julia Keren Turbahn k. g.
Produkcija Emanat, koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana, v sodelovanju s FELD Theater für junges Publikum
Plesna predstava za otroke
Reči so rumene, zelene, rdeče. Lahko so pri miru ali vrteče. Nekatere so zvite v res čudne oblike. Lahko imajo črte, lahko imajo pike. Meni pa so fine, tiste mehke kot blazine. Res veliko je reči, jim ni konca videti! Reči »reči«, če jih vidiš tudi ti!
Kritike
Foto: Urška Boljkovac
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 50 min
Avtorici priredbe: Nika Bezeljak, Maša Radi Buh
Lutkovna predstava po motivih knjig Ingvarja Ambjørnsena
Lutkovna predstava Samson in Roberto: Fjordski razgled je nastala z adaptacijo dveh knjig iz serije Samson in Roberto norveškega pisatelja Ingvarja Ambjørnsena: Dediščina po stricu Rin-Tin-Taju in Vražje vrane, ki sta uvrščeni na predlagani seznam del za slovensko bralno značko prve in druge triade osnovne šole.
Kritike
Sapramiška
Veliki oder LGL
Trajanje 40 min
Svetlana Makarovič
Režiser: Nace Simončič / Brane Vižintin
Lutkovna predstava
Najbolj slavna slovenska marioneta je Sapramiška. Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes. Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 105 min
Simona Semenič
Režiser: Mare Bulc
Pustolovska detektivka
Nekega večera, ko se Črt odpravlja spat, zagleda skrivnostno senco, zdi se mu, da vidi zmaja. Ne moti se. Istega večera dvojčka Kaj in Iza najdeta skrivnostni zemljevid, ki ga pokažeta Vidu, Črtovemu najboljšemu prijatelju. In kot bi trenil se štirje enajstletniki znajdejo sredi napete pustolovščine.
Kritike
Sovica Oka, foto Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Svetlana Makarovič
Režiser: Brane Vižintin
Marionetna predstava
Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti, je prvo besedilo Svetlane Makarovič za otroke, uprizorjeno v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Svetlana Makarovič je ustvarila prisrčno, ljubeznivo in poetično zgodbo o mali, kapriciozni sovici Oki, ki se odloči, da ne bo več navadna, nočna ptica, temveč dnevna sova. Luna jo sicer želi pregovoriti, a nič ne pomaga. Zjutraj, ko sovja družina zleze v posteljo, si Oka natakne sončna očala in razposajeno poleti v beli dan. Na svojem preletavanju sreča vrsto živali ... Sledijo dogodivščine – tudi nevarne!
Kritike
Škrt škrt kra čof!, foto Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 40 min
Kitty Crowther
Režiserka: Ivana Djilas
Lutkovna predstava
Škrt škrt kra čof! je nežna pravljica za najmlajše, kjer se prepletajo močna čustva in bogata domišljija. Žabec Jerko se boji iti spat. Kaj je ta zvok – škrt škrt kra čof – ki se sliši pod njegovo posteljo? Jerkov oče ga poskuša prepričati, da ni ničesar, česar bi se moral bati. Vse dokler se sam ne uleže v posteljo in tudi njega zbudi skrivnostni zvok noči.
Kritike
Štiri črne mravljice, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Anja Štefan
Režiserka: Martina Maurič Lazar
Lutkovna predstava
Štiri črne mravljice je zbirka kratkih prilik o štirih mravljicah, v katerih je vsega ravno prav – poezije, humorja, ritma, besed, rim, topline in modrosti. Polne so drobnih užitkov in duhovitih prigod, ki porajajo meditativne razmisleke in prebujajo z bistroumno poanto. Kaj srečajo mravljice, ko se odpravijo v medvedji brlog, da bi srečale medveda? Medveda ne, pač pa pamet.
Kritike
Štirje muzikanti
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Matija Solce
Režiser: Matija Solce
Lutkovna predstava
Znana ljudska pravljica o bremenskih godcih je bila uveljavljenemu lutkovnemu ustvarjalcu Matiji Solcetu izhodišče za živahno in prijazno glasbeno-lutkovno predstavo. Štiri živali se, tako kot v znani pravljici, odpravijo na pot in v mestu presenetijo ljudi s svojo glasbo.
Kritike
Tajno društvo PGC, Foto: Urška Boljkovac
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 80 min
Anton Ingolič, Nebojša Pop Tasić
Režiser: Marko Bulc - Mare
Dramska predstava
Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, enega prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom oziroma krajše PGC-jem so odraščale različne generacije otrok, prvič pa je Tajno društvo PGC v sodobni interpretaciji zaživelo tudi na našem odru.
Kritike
Ti loviš!, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 30 min
Saša Eržen
Lutkovno gledališče Ljubljana in Umetniško društvo Konj
Režiser: Silvan Omerzu
Veseloigra s tekom in petjem
Veseloigra s tekom in petjem za najmlajše v režiji celovitega lutkovnega umetnika Silvana Omerzuja je likovno izčiščena, glasbeno navdušujoča, igriva in dinamična. Na preprosto sestavljivem odru z lesenimi lutkami in rekviziti se pred gledalci odvije napeta in prav do konca zanimiva tekma med sosedoma, ki postaneta prijatelja. Duhovito besedilo je zapisala pisateljica mlajše generacije Saša Eržen, ki se je s slikanico Tista o bolhah lani uvrstila med pet finalistov za nagrado izvirna slovenska slikanica.
Kritike
Foto Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Peter Svetina
Režiserka, avtorica adaptacije: Nika Bezeljak
Ugledališčena poezija
Timbuktu je tam, kjer se spečeš, pa ti kakšna roka ponudi obkladek prej, ko rečeš ajs!
Kritike
Tjulenj, foto Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 55 min
Matija Solce
Tjulenj  3+
Režiser in avtor glasbe: Matija Solce
Laponske povedke v glasbi in papirju
Vsak človek, vsaka žival in vsaka stvar ima dušo. To razumejo predvsem nam nerazumljiva, pozabljena, a še vedno živeča ljudstva, ki v rokah držijo niti obstanka kolektivnega nezavednega kulturnega spomina. Predstava sloni na motivih laponskih pripovedi in ljudskega izročila izginjajoče kulture. Od njih lahko izvemo in se ob njih zavemo, da obstajajo tudi drugačni načini komunikacije, kot je jezik.
Kritike
Ilustracija: Eva Jera Hanžek
Trajanje 60 min
Transport  12+
Režiser: Tin Grabnar
Lutkovna predstava
Transport je ena od šestih predstav Tina Grabnarja, ki v večjem mednarodnem projektu koprodukcijsko povezuje šest gledališč iz petih držav. Režiser Grabnar bo v sezoni 2024/25 v šestih različnih gledališčih režiral šest povezanih avtorskih predstav, ki se bodo med seboj vsebinsko, dramaturško in likovno prepletale. Vsaka bo svoja samostojna celota, skupaj pa bodo v različnih kombinacijah tvorile nove celote. Vsem je skupna problematika transporta in kako le-ta vpliva na naša življenja in naš planet.
Kritike
Foto Mitja Vasič
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 50 min
Miha Golob
Tunel  5+
Gledališče materiala
Tunel je nenavadna predstava, ki išče udobje v temi in svetlobo odmerja kot slastno sladico. Sprva se zdi, da je svetlobo mogoče nadzorovati, teme – neznane, nevarne – pa ne. Vendar se v predstavi situacija kaj kmalu obrne – z žličko poguma in ščepcem sodelovanja lahko brez skrbi uživamo v temi, kot si jo po mili volji sami odmerjamo.
Kritike
Turlututu, foto: Urška Boljkovac
Sladki oder
Trajanje 35 min
Hervé Tullet
Turlututu  2+
Lutkovno gledališče Ljubljana in Centre de Créations pour l'Enfance Tinqueux (FR)
Režiser: Matija Solce
Miniaturka iz kovčka
Lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet. Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni akterji predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.
Kritike
Foto: Urška Boljkovac
Oder pod zvezdami
Trajanje 45 min
Jera Ivanc
Režiser: Jakub Maksymov
Lutkovna predstava
Mila, glavna junakinja novega slovenskega lutkovnega dramskega besedila, se z očetom in mamo pripelje na obisk k babici, ki ima danes rojstni dan. Ampak – ojoj! – kovček z darili so pozabili na železniški postaji, torto pa doma v hladilniku. Oče in mama se poženeta v lov za pozabljenimi rojstnodnevnimi pritiklinami, Mila pa je prepuščena svoji iznajdljivosti in domišljiji. Sklene, da bo torto spekla sama, in pustolovščina se začne. Knjiga receptov, padec z jablane v naročje dedkovih spominov, obisk glasnega kokošnjaka, temačne podstrehe in starega čebelnjaka so zabavne postaje na Milini poti do sladkega cilja. In hkrati priložnosti za raziskovanje okolja, narave, družbe, spominov.
Kritike
/default/Novice/71822685_1128026607404682_266612311102324736_o.jpg
Preddverje Malega odra LGL
Trajanje 120 min
Ogled predstave in voden ogled Lutkovnega muzeja
Program Z odra v muzej vas najprej vabi na predstavo v Lutkovno gledališče Ljubljana, potem pa še na ogled Lutkovnega muzeja, ki je našel prostore na Ljubljanskem gradu.
Kritike
Zajčkova hišica, foto Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Anja Štefan
Režiserka: Martina Maurič Lazar
Lutkovna predstava
Kritike
Zverjasec, foto: Urška Boljkovac
Veliki oder LGL
Trajanje 40 min
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Zverjasec  3+
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Miška je lačna. Lakoto ji, tako kot vsaki miški, najbolje potešijo lešniki. Takšni najslajši, ki rasejo v gozdu. Gozd pa je poln najrazličnejših lačnih plenilcev. Tu je prihuljena in zvita lisica, pametna in samozavestna sova ter zapeljiva in vitka kača – vse bi jo rade za večerjo. Da bi se jih rešila uporabi domišljijo in pamet. Izmisli si zverjasca: „Ima postrani kremplje, grozne obrvi, čekane, pomarančne oči, črn jezik v gobcu …, najraje pa je lisice na žaru, sladoled, namočen v sovjem soku, in pražene kače.“ Lisica, sova in kača se prestrašijo in hitro najdejo takšno ali drugačno opravilo, češ da se jim mudi domov. V resnici pa jih je strah. Že se zazdi, da je miški uspelo prelisičiti živali, ko se v zgodbi zgodi nov preobrat. Pred miško stoji pravi zverjasec – prav takšen kot ga je oblikovala v svoji domišljiji. Torej resnično obstaja? In zelo zelo je lačen. Bo miška dovolj iznajdljiva, da bo ugnala tudi njega?
Kritike
Zverjašček, foto: Miha Fras
Veliki oder LGL
Trajanje 40 min
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Zverjašček je nadaljevanje Zverjasca, velike uspešnice Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je bila premierno uprizorjena aprila 2013. Obe slikanici je napisala angleška avtorica Julia Donaldson. Zverjasec (The Gruffalo, 1999) je pravi mednarodni založniški fenomen, saj je bil preveden v 50 jezikov, po vsem svetu pa so ga prodali v več kot štirih milijonih izvodov. Zverjašček (The Gruffalo's Child) je njegovo nadaljevanje, izšel je leta 2004 in ni prav nič manj slaven in znan od predhodnika.
Kritike
Zvezdica Zaspanka
Mali oder LGL
Trajanje 60 min
Frane Milčinski – Ježek
Režiser: (Jože Pengov), Matjaž Loboda
Lutkotečna predstava
Zvezdica Zaspanka – radijska igra, slikanica, film in lutkovna predstava – je poetična zgodba o ljubezni in srčnosti. Pripoveduje o zaspani zvezdici, ki z zamujanjem v službo na nebu povzroča veliko zmedo. Boter Meseček jo za kazen pošlje na zemljo, tam pa živi strašni razbojnik Ceferin, ki ima kamen namesto srca.
Kritike
Žogica Marogica, foto Ada Hamza
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Jan Malík
Lutkotečna predstava
Leta 1936 je izpod rok češkega lutkarja Jana Malíka nastala ena najbolj igranih lutkovnih iger na svetu. Žogica Marogica, v Lutkovnem gledališču premierno uprizorjena leta 1951, sodi med tiste lutkovne predstave, ki so preživele številne ustvarjalne, modne in modernistične tokove razvoja lutkovne umetnosti, saj je v svoji prvotni podobi doživela več kot 1371 ponovitev, ogledalo pa si jo je 155.000 gledalcev. Dedek s svojo lajno, babica z bobnom in nagajiva Žogica Marogica vedno znova osvojajo mlado in staro občinstvo.
Kritike